Gyakran ismételt kérdések

 1. Az AF-re regisztrálókat segítő információk
 2. Hogyan tudok regisztrálni az Alkotók Fala oldalra?
 3. Hogyan módosíthatom a megadott adataimat?
 4. Hogyan fotózzam le a képet?
 5. Homályos a fotóm, mitől van?

 

1. Az AF-re regisztrálókat segítő információk

1.1 Kik regisztrálhatnak az Alkotók Falára?

Az Alkotók Fala nyilvános, ha magánszemély vagy, te is regisztrálhatsz. Akkor érdemes regisztrálnod, ha képet szeretnél feltölteni, alkotókat szeretnél követni, mások képeit szeretnéd értékelni, azokhoz kommenteket fűznél, értékesíteni szeretnéd a képedet, vagy a reprodukcióját, valamint ha vásárolni szeretnél. Ahhoz, hogy nézegesd a Falat, nem kell regisztrálnod.

A regisztrációkor kérjük, hogy add meg, hogy: Alkotóművész, Művészhallgató, vagy Hobbialkotó vagy. Erre azért van szükség, hogy e szerint is lehessen szűrni a képek között. Portálunk egyik küldetése éppen az, hogy megtalálja a helyét mindenki az alkotók világában. Ehhez olyan kiállítóteret szeretnénk biztosítani, ahol megfér egymás mellett az amatőr és a profi is.

1.2 Hogyan tudok regisztrálni az Alkotók Fala oldalra?

A felső menüsorban kattint a regisztráció gombra. Itt személyes adatokat kell megadnod. Mielőtt ezt megtennéd, mindenképp olvasd el a láblécben található Általános szerződési feltételeket és az Adatkezelési szabályzatunkat!

A regisztráció után, az email címeddel és a jelszavaddal bármikor beléphetsz.

1.3 Hogyan módosíthatom a megadott adataimat?

A regisztrációddal automatikusan egy profiloldalt (Profilom) és egy adminisztrációs felületet (Beállítások) adunk neked. Ezeket a fejlécben, a lefelé mutató nyílra állva láthatod. A Beállítások menüben minden adatodat: személyes adatok, jelszó, profilkép, bemutatkozó szöveg módosíthatod.

Itt lemondhatod a hírleveleket és törölheted a profilodat is. Szóval tényleg szabadon rendelkezel az adataiddal.

1.4 Kit érdemes követni?

Ha elkezdesz valakit követni az oldalon, a „követések” menüpont alatt meg fognak jelenni a munkái, így ha nem használod nap, mint nap az oldalt, gyorsan meg tudod nézni, hogy mik azok a feltöltések, amikről lemaradtál, és érdekelnek. A követés emellett arra is szolgál, hogy motiválj alkotókat, hiszen ezzel azt mutatod feléjük, hogy tetszenek neked a feltöltései.

1.5 Miért érdemes értékelni?

Az értékelés azt a célt szolgálja, hogy kifejezd az alkotó felé, hogy tetszik egy munkája. Oldalunk fejlesztésekor fontosnak tartottunk egy olyan rendszer létrehozását, ahol nincs negatív értékelés, és mégis reprezentatív. Bíztatunk, hogy támogasd az alkotókat azzal, hogy értékeled a munkáikat, ugyanis ennek a funkciónak nagy jelentősége van a közösség számára.

1.6 Kinek a képét rakjam a kedvenceim közé?

A „kedvencek” egy szűrés az oldalon lévő alkotások között az alapján, hogy te miket mentettél le korábban. Azokat érdemes gyűjteni, amiket később vissza akarsz nézni. Ez a galéria jó lehet rajzolás, festés, fotózás előtt inspirációnak vagy referenciának.

1.7 Hogyan kaphatok kiemelést a profilomra illetve képeimre?

A kiemeléseket az oldal készítői választják minden héten. Viszont szeretnénk, ha a felhasználók minél jobban belefolynának az oldal működésébe, ezért bátorítunk benneteket arra, hogy küldjétek el kedvenc feltöltéseitek és profiljaitok linkjét üzenetben a belső levelezőn keresztül, így megkönnyítve a mi dolgunkat is :)

1.8 Miért kell fizetni a Prémium tagságért? Hozzájuthatok ingyen?

Oldalunk azért jött létre, hogy támogassa a hazai alkotókat, és egy összetartó közösséget hozzon létre. Az oldal működése azonban nagy költségekkel jár, és mivel nem kívánunk hirdetéseket megjeleníteni, szükségünk van a ti támogatásotokra. A Prémium tagság egyik előnye, hogy árusíthatod munkáidat különböző formában, így lehetőséged van arra is, hogy fedezd a Prémium tagság díját, és pénzt keress ezen felül is.

1.9 Mikor érdemes Prémium tagságot váltani?

Elsősorban akkor, ha árusítani szeretnél nyomatokat vagy ajándéktárgyakat a képeidről. Mivel a Prémium tagok korlátlan képet tölthetnek fel, akkor is jól jöhet, ha kezdesz kifogyni a tárhelyből.

1.10 Mire való a belső levelező?

Ezen keresztül egyeztethetsz azokkal, akik érdeklődnék eredeti munkáid megvétele felől, illetve bárkivel fel tudod venni a kapcsolatot, és privát beszélgetést tudsz kezdeményezni.

1.11 Milyen szabályok vonatkoznak a feltöltött képekre?

Művészi szinten a meztelenséget nem ellenezzük, viszont szeretnénk, ha oldalunk mentes maradna pornográf- vagy bárki nézeteit sértő tartalmaktól, politikai utalásoktól, durvának, brutálisnak tűnő vizuális tartalmaktól.

1.12 Hogyan tudom feltölteni a képemet az Alkotók Falára?

Ha regisztráltál már, akkor lépj be. A fejlécben látsz egy felfelé mutató nyilat, arra kattints. Megjelenik egy új kép feltöltése adatlap. Töltsd ki, majd a – Fájl kiválasztása – gombra kattintva keresd meg a képedet a gépeden. Ha ez megvan, nyomj a – Kép hozzáadása– gombra.

Minden adatot később is módosítani tudsz a kép oldalán, de ha meggondoltad magad, ott törölheted is.

 

2. Az alkotásod fotózását segítő információk

2.1 Hogyan fotózzam le az alkotásomat?

Feltételezve, hogy nem igazán értesz a fotózáshoz, meg komplett fotósfelszerelésed sincs, tedd az alábbiakat. Először is el kell döntened, hogy csak feltöltésre szánod, vagy ki is szeretnéd nyomtattatni a fotót. A feltöltésre szánt fotót bárki el tudja készíteni, a nyomtatásra szánt fotóhoz már fotózási ismeretekre is szükség van. Különbség van a fényképezőgépben is. Amíg a feltöltésre szánt fotót egy általánosan használt kompakt géppel, vagy mobillal is fotózhatod, a nyomtatásra szánt fotózáshoz ennél jobb gépre lesz szükséged. Például a 60x90 cm-es kép nyomtatásához minimum 12 Mpixeles képre van szükség, tehát olyan gép kell, ami ilyet tud csinálni.
Ha feltöltésre szánod a fotót, egyszerű a dolgod. Vidd ki természetes fényre, de ne a napra, hanem az árnyékba a képet, pl. egy terasz alá, épület mellé az árnyékos részre.
Amennyiben a lehetőségeid a szobára korlátozódnak, akkor egy olyan ablak előtt fotózd, amire közvetlenül nem süt a nap (pl. északi ablak, vagy keleti ablak délután), így egyenletes, szórt fény jön a szobába. A teraszon legegyszerűbb, ha leteszed a képet a földre úgy, hogy teljesen kisimuljon, és egyik sarka se álljon fel (Ha kell, ragaszd le).
Hajolj fölé és addig igazítgasd a géped, amíg a kép kerete a fényképezőgép keresőjének, vagy a kijelzőjének a széleivel párhuzamos nem lesz. Ha párhuzamos, fókuszálj (kompakt fényképezőgépnél nyomd le félig az exponáló gombot) és exponálj! Mobillal csak állítsd be a képet, és ha az automata ráélesített, exponálj (nyomd meg a gombot)! Ha a szobában fotózol, ne a földre tedd a képet, hanem az ablakkal párhuzamos, 2-3 m-en belüli függőleges falra, vagy felállított rajztáblára. Fontos, hogy a kép de dőljön, függőleges legyen. A torzítás elkerülése érdekében szerencsés rázoommolni (távolról fotózva ráközelíteni), állványról fotózni, és minél pontosabban a kép közepével szemben beállítani a gépet. Ha nincs állványod, tedd a fényképezőgépet fix felületre. Kézből is lehet kísérletezni, de ekkor szinte biztosan homályos (bemozdult), és torzult lesz a kép. Csinálj több képet, hogy ki tudd választani majd a legélesebbet, és amelyik a legkevésbé torzul.

2.2 Homályos a fotóm, mitől van?

Legtöbbször a fény kevés a fényképezőgépednek, vagy a mobilodnak. Ilyenkor túl hosszú záridővel fotózol és a kezed remegése miatt homályos a kép. Világosabb helyen fotózz, vagy tedd fix helyre a géped, pl. állványra, asztalra, állítsd be az időzítőt, hogy a gomb lenyomásával se remegtesd be a gépet.

2.3 Nem olyanok a fotó színei, mint a valóságban, mit tegyek?

Természetes fénynél fotózz, ne vakuval, vagy villanyfénynél! A mesterséges fények megváltoztatják a képed színeit, amit utólag szoftveresen kell korrigálni. Ha automatában fotózol, a géped automatikusan állítja a fehéregyensúlyt is, így jó esélyed van, hogy eltalálja. Ha mégsem jó, a képfeldolgozó szoftveredben keresd meg a fehéregyensúly, vagy színhőmérséklet csúszkákat és azokkal korrigáld a színeket.

2.4 Hogyan készítsem elő a fotómat feltöltésre és nyomtatásra?

Feltöltésre szánt fotók feldolgozásához ingyenes megoldásként javaslom a Windows Photo Galery-t, ami már minden Windows 10-es op. rendszerrel rendelkező gépen elérhető. Nem túl nagy tudású, de könnyen kezelhető és legtöbbször elég. Lehetőség még például a Zoner Photo Studio, ami jól helyettesíti a megszokott, de megszűnt Picasát. Nyomtatásra szánt fotók feldolgozásához már komolyabb képfeldolgozó szoftverre lesz szükséged (pl. Photoshop, Lightroom, ACDSee, Corel Photopaint), amik pénzbe kerülnek, és némi felhasználói tudást is igényelnek.

2.5 A melyik fotó alkalmas feltöltésre?

Az első dolog, amit a fotón meg kell nézned, hogy éles-e. Ez a kulcs. Az életlen fotót töröld ki és fotózd újra, mert azt semmilyen szoftverrel sem lehet alkalmassá tenni a megjelentetésre.

2.6 Mit szerkesszek a fotón?

A képedet körül kell vágnod, hogy a felesleges részletek eltűnjenek. Ha a képed nem vízszintes forgasd el, majd vágd körül. Ezt a Windows Photo Galery –ben könnyen meg tudod csinálni, de ha az nincs, menekülőútnak ott van a gépeden a Paint nevű kis rajzolóprogram, ami alkalmas a képek körülvágására.

2.7 Hogyan tehetek, hogy a fotóm színei az eredetire hasonlítsanak?

Ez nem egyszerű dolog, mert kalibrált monitort igényel. Ha nem kalibrált a monitorod, hiába állítod be a színeket úgy, hogy te jól lásd, a többiek monitorán illetve a nyomtatott képen kissé, vagy akár jelentősen más színben jelenik majd meg. A színhűséget a fehéregyensúly (színhőmérséklet) állításainál tudod beállítani. A profik a fotózáskor ehhez szürkekártyát használnak, te tedd a képet a monitor mellé és addig húzgáld a csúszkákat, amíg monitor képe az eredetihez hasonló nem lesz.

2.8 Mit állítsak még?

Ami szinte mindig szükséges, ha kint árnyékban fotóztad a képet, egy kis kontrasztot ráadni és a világosítást beállítani.

2.9 Milyen formátumban mentsem a fotót?

A feltöltésre szánt fotót .png vagy .jpg, a nyomtatásra szánt fotót .jpg, vagy .tif fájlformátumban mentsd ki.

2.10 Hogyan méretezzem a fotót?

A feltöltésre szánt fotódat le kell méretezned úgy, hogy a fájl mérete ne haladhatja meg az 1,5 MB-ot (prémium tagoknak 3MB-ot). A Windows Photo Gallery méretezésre nem alkalmas, ezért a képfeldolgozás után hívd be a Paint-be, ott tudod méretezni. Kattintsd be a képpont szerinti méretezést, a függőleges mezőbe írj be 1000-1200-at, és kattintsd be a méretarány megtartása pipát. A vízszintes méretet automatikusan megkapod. A képet mentsd el, és feltöltheted az Alkotók Falára.

Ha nyomtatásra szánod a képedet, az alábbi méretű fotóra lesz szükséged, illetve attól függően, hogy mekkora képet töltesz fel, megjelenik, hogy a feltöltött fotót mekkora méretben tudod kinyomtatni.

 • 30 x 45 (cm)-es képhez minimum 1890 x 2835 pixel méretű fotó kell (5,3 Mpixel)
 • 40 x 60 (cm)-es képhez minimum 2520 x 3780 pixel méretű fotó kell (9,5 Mpixel)
 • 60 x 90 (cm)-es képhez minimum 2835 x 4252 pixel méretű fotó kell (12 Mpixel)
2.11 Miért lett életlenebb a fotó, mit tegyek?

Méretezés után élesítsd a képet, mert a tömörítés életlenné teszi. A Windows Photo Gallery és a Paint nem tud élesíteni, de a jobb képfeldolgozó szoftverek igen.

2.12 Nem sikerült leméretezni a képet és megvágni, mit csináljak?

A lefotózott képet küldd el az alkoto@falra.hu e-mailre. Leméretezem és visszaküldöm neked. Ha visszaküldtem, mentsd le és töltsd fel az Alkotók Falára.

2.13 Nem tudom lefotózni a képet, és a szerkesztésre sincs lehetőségem, mit tehetek?

Amennyiben egy előre egyeztetett időpontban behozod a festményedet (képeidet) a központunkba (Budatest XIII. Forgách u. 19.) mi lefotózzuk neked és meg is szerkesztjük. Sőt, mindezt ingyenesen tesszük, ha a fotót nem kéred. Ekkor mi feltöltjük, és te árusíthatod a nyomatokat.

Amennyiben szükséged van a fotókra, a fotózás és szerkesztés díja: 1 500 Ft/kép.
5, vagy több kép esetén 1 200 Ft/kép.

 

3. Értékesítői profillal kapcsolatos információk

3.1 Hogyan tudom a képeim reprodukcióját árusítani?

A reprodukciókat csak a prémium tagok tudnak értékesíteni. Prémium tagként a feltöltött képed alatt látsz egy ikonsort (poszter, kasírozott, eredeti, bögre… felirattal), kattints a poszter ikonra és az ott megjelenő linkre kattintva nagy méretben is fel tudod tölteni a nyomtatásra szánt képet.

Amint feltöltötted a képet, automatikusan megjelenik, hogy a feltöltött fotó, mekkora nyomatok nyomtatására alkalmas.

Ezt követően a fotód moderálásra kerül, ahol megvizsgáljuk, hogy nyomtatásra alkalmas-e (zaj, élesség, színhűség). Amennyiben nem, úgy erre felhívjuk a figyelmedet és megkérünk, hogy jobb minőségű fotót tölts fel. Ha rendben találjuk, jóváhagyjuk, és a képed máris megjelenik a webáruházban.

3.2 Hogyan alakul ki a nyomat ára?

A kép feltöltésekor mi megadunk egy alapárat, ami értékesítéskor bennünket illet. Ez a díj fix, független a képed művészi tartalmától. A képed valós értékét neked kell meghatároznod azzal, hogy te adod meg azt a díjat, amit te szeretnél kapni. E kettő díj összege adja a nyomat eladási árát.

3.3 Megoldható, ha nem szeretnm a fotót minden nyomathordozón árusítani?

Hogy melyik képedről milyen nyomathordozóra nyomtathatunk, azt te határozod meg. Tehát értékesíthetsz például posztert úgy, hogy bögrét nem. Minden nyomathordozónál ki és be tudod kapcsolni ezt a lehetőséget.

3.4 Mennyi pénzt keresek az eladások után?

Te állíthatod be, hogy mennyi jutalékot szeretnél kapni egy-egy eladott termék után. Érdemes megnézni, hogy a te alkotásodhoz hasonló stílusban, műfajban, minőségben árusított termékeket mások milyen áron adják, így lesz egy jó kiindulásod az árak beállításához.

3.5 Hogyan kezelitek a nagyfelbontású feltöltéseimet?

Miután feltöltöd a szerverre a nagyfelbontású képet, mi átmásoljuk egy meghajtóra, biztonsági másolatot készítünk róla, és töröljük a tárhelyről. Ha nem kívánod árusítani a képedet, mi töröljük a meghajtóról. Harmadik félnek nem adjuk ki a feltöltött képeidet, és szigorúan csak arra használjuk, hogy a megrendeléseket elkészítsük. Amennyiben egyéb tervünk lenne a leadott képanyaggal, személyesen fogunk megkeresni, és engedélyt kérni tőled a felhasználásra.

3.6 Hogyan kapom meg a pénzemet az eladásaim után?

Van egy limit, ami fölött kiutaljuk a pénzt a beállításaidnál megadott számlára, amennyiben jelzed ezt felénk. Az összegyűlt összeget felhasználhatod az oldalon is arra, hogy programok díját kifizesd, illetve prémium tagságra fizess elő.

3.7 Abbahagyhatom a képeim árulását, ha meggondolom magam?

Igen, bármikor változtathatod az árusítás beállításait a kezelőfelületen, illetve, ha semmilyen formában nem kívánod a továbbiakban árusítani a képedet, törölheted is (arra ügyelj, hogy ne az eredeti képet töröld ki, hanem a kezelőfelületen a nagyméretű képet.

3.8 Kit illet a szerzői jog, az árusításra bocsájtott munkáim felett?

A kép szerzői joga mindvégig téged illet, ez nem adható, vehető, vagy átruházható jog. Mi mindössze megjelentetjük  a képed, legyártjuk és eljuttatjuk a rendeléseket a rendelőhöz. Azt viszont tudnod kell, hogy a feltöltéssel hozzájárulsz, hogy a feltöltött képeiddel reklámozzuk oldalunkat, illusztráljuk szolgáltatásainkat (természetesen az Alkotók Falán használt neved feltüntetésével).

 

4. Vásárlókat segítő információk

4.1 Milyen termékek közül vásárolhatok?
 • Bögre
  Minőségi kerámia bögréinkre a legkorszerűbb technológiával visszük fel a nyomatot.
  A kész bögre mosogatógéppel is mosható, mivel a minta ellenáll a hőnek és a mosogatószereknek is.
  A nyomtatható felület 10 x 22 cm nagyságú. Amennyiben a nyomtatandó minta mérete rövidebb ennél, a bögre fogójával szemközti felületen, a fogóra szimmetrikusan visszük fel a mintát.
  Sérülésmentes szállításukhoz kisméretű papírdobozt használunk, amibe belehelyezzük a fóliával körbetekert bögrét, majd az üres helyet kitöltjük helykitöltő anyaggal, hogy ne tudjon mozogni a bögre a dobozban szállítás közben.
 • Poszter
  Posztereinket 3 különböző méretben nyomatjuk: 60 x 90 cm, 40 x 60 cm és 30 x 45 cm. Amennyiben a kép méretaránya eltér ezektől, arányosan kicsinyítjük úgy, hogy a lehető legnagyobb felületet töltse ki a nyomat a papíron. Rendeléskor a feltüntetett méretek már az átszámolt, tényleges méretei a képnek, vagyis az a szegély nélküli méret, amit te megkapsz.
  A posztereket egy keskeny, 2-4 cm-es fehér szegéllyel vágjuk, ami akár a paszpartut is helyettesíti.
  Nagyteljesítményű, 5 színű nyomtatóval, a festményeket matt, a fotókat szatén 180 g-os fotópapírra nyomtatjuk.
 • Kasírozott poszter
  A kasírozott nyomat úgy készül, hogy a kinyomtatott posztert felragasztjuk egy felületkezelt habkartonra, így merev tartása lesz, és a térbeli kiemelkedése miatt akár keret nélkül is jól mutat a falon.
  A kasírozott nyomatokat szegély nélkül készítjük.
  Nagyteljesítményű, 5 színű nyomtatóval, a festményeket matt, a fotókat szatén 180 g-os fotópapírra nyomtatjuk.
 • Vászonnyomat
  A vászonnyomatok jók lehetnek arra, hogy egy akril- vagy olajfestményt reprodukáljunk, és hasonló hatást nyújtson falra akasztva, mint az eredeti festmény. Mivel ilyenkor az a célunk, hogy az eredeti képről készítsünk másolatot, ezért csak ugyanabban a méretben nyomtatjuk, mint amilyen az eredeti. A vászonképekről készült vászonnyomatot azért sem érdemes nagyítani, vagy kicsinyíteni, mert ilyenkor eltérő lesz a képen látható és a nyomathordozó vászon textúrájának mérete, ami furcsa hatást kelthet.
  A vászonképeket 2 cm vastag vakrámára feszítjük.
  képet, kiékeljük az oldalainál, majd körbetekerjük fóliával.

 

5. Szállítással kapcsolatos információk

5.1 Hogyan csomagolják a megrendelt termékeket?
 • A posztereket hengeres tárolóban, feltekerve szállítjuk. A papír viszonylag gyorsan kirúgja magát, hajtás és gyűrődés nem látszik rajta, miután kikerül a hengerből.
 • A bögrét kisméretű, szivaccsal bélelt kartondobozban szállítjuk, így nem kell félni attól, hogy elpattanna a kerámia felülete.
 • A kasírozott képeket két kartonlap közé fogjuk, a szélein kiékeljük és körbefóliázzuk.
 • A vászonképeket két kartonlap közé fogjuk, a szélein kiékeljük és körbefóliázzuk.
5.2 Hogyan szállítják a megrendelt termékeket?

Házhozszállítás esetén rendeléseinket a DPD futárszolgálat viszi a megadott címre.

5.3 Milyen garanciát vállalnak a termék sérülésmentes megérkezésére?

Igyekszünk odafigyelni a gondos csomagolásra, ami megóvja a termékeket az esetleges sérülésektől. Amennyiben a termék mégis megsérülne szállítás közben, vedd fel velünk a kapcsolatot, és intézni fogjuk a pótlását.

5.4 Rendelés feladása után mikor kapom kézhez a terméket?

Rendelésedet napokon belül elkészítjük, majd eljuttatjuk a futárhoz, aki átvétel után kiszállítja. Törekszünk arra, hogy termékedet minél előbb, lehetőleg 2-5 munkanap alatt kézhez kapjad.
Amennyiben helyszínen veszed át a terméket, csak gyártási idővel kell számolni, így akár 1-2 napon belül tájékoztatunk arról, hogy elkészült a rendelés, és bármikor jöhetsz érte.

5.5 Miért nem tudok rendelni bizonyos terméket egy adott képről?

A megrendelő dönti el, hogy milyen felületeken kívánja alkotását árulni, így ebbe nekünk nincs beleszólásunk.

Általános szerződési feltételek | Adatkezelési szabályzat | Szerzői jogok | Impresszum

© falra.hu - Minden jog fenntartva
:: asztali verzió ::